Vozíky za kolo

Proč si vybrat do základní výbavy pro miminko také cyklovozík?

Jízda na kole je stále populárnější. Už se nemusíte svých sportovních aktivit vzdávat ani narozením vašeho miminka, pokud mu pořídíte kvalitní sportovní vozík. Tak budou moci i ta nejmenší miminka sdílet vaši radost při všech vašich aktivitách. Kdykoliv a kdekoliv.

Cyklovozík je nepostradatelnou výbavou pro každého vášnivého sportovce.

Jak vybrat kvalitní a pohodlný cyklovozík

Ať už patříte mezi ostřílené jezdce, nebo jste spíše aktivními rodiči, kteří rádi tráví čas v přírodě a také milují sportovní aktivity, pak se určitě nechcete s narozením dítěte vzdávat svých oblíbených aktivit. Abyste si i s miminkem mohli plnými doušky užívat jízdu na kole, běh, nebo běžky, pak pro vás investice do praktického cyklovozíku bude tím správným rozhodnutím. Cyklovozík je totiž možné využít při nejrůznějších aktivitách, jako je jízda na in-line bruslích, při běhu na cyklostezce i na nezpevněném profilu trati, ale také i při běžeckém lyžování. Jak správně vybrat cyklovozík, aby splňoval veškeré bezpečnostní prvky i pro ty nejmenší děti a zároveň vás nebrzdil při vašich sportovních aktivitách? Na všechny důležité otázky vám odpovíme v následujícím článku.

Nabídek moderních cyklovozíku je v současné době poměrně dost. Před koupí správného cyklovozíku je dobré se v nabídce správně orientovat a dbát na kritéria, která pro vás budou klíčová. To znamená, že vám cyklovozík skvěle poslouží při vašich aktivitách a zároveň bude plnit veškeré bezpečnostní funkce.

Vozík je tvořen z kvalitní ocelové konstrukce na kolečkách, která je prošitá pevnou látkou. Ta by měla být voděodolná a s ochrannou vrstvou UPF 50+, chránící vaše dítko proti škodlivému UV záření. Některé cyklovozíky jsou opatřeny celoreflexním potahem pláště, jiné disponují reflexními prvky, například zabudovanými ve švech. Oceníte také integrované zadní světlo, které vás ochrání během šera nebo ve tmě.

Uvnitř každého cyklovozíku j pak připevněná dětská sedačka. Pokud chcete do sportovního vozíku pro děti uložit miminko, nebo dítě mladší 9 měsíců, je nutné použít tzv. miminkovník. Jde o vložku pro bezpečné uložení miminka.

Každý cyklovozík má dvě velká nafukovací kolečka v zadní části a další přídavné kolečko vpředu, které může mít velikost jako zadní kolečka, popř. menší rozměr. Přední kolečko jde jednoduše sejmout. Většina sportovních dětských vozíků disponuje možností umístění rovněž dvou předních koleček. Je jen na vás, jestli si dnes ze svého cyklovozíku postavíte tříkolku nebo klasickou čtyřkolku.

Abyste byli za každé situace jištěni, většina vozíků je vybavena parkovací brzdou. Některé vozíky mají navíc bubnové brzdy, které jsou prakticky nezbytné, pokud vozík chcete používat také pro in-line bruslení. Vozíky za kolo se vyrábí v jednomístném nebo dvoumístném provedení. Není proto problém převážet i dvojčata, nebo starší a mladší dítě najednou.

Kdy je možné začít používat cyklovozík?

Výhodou cyklovozíků je možnost jejich využití pro děti od narození do zhruba pěti let věku, nebo nosnosti 45 kg. Speciální kojenecká vložka zafixuje hlavičku miminka tak, aby bylo maximálně chráněno během jízdy i na špatném terénu. Speciální vložka se podobá houpací síti, která se zavěsí na vnitřní konstrukci vozíku. Nebo může být v podobě dětské sedačky pro miminko. Miminko je vždy jištěno bezpečnostními pásy, chráněno před otřesy a případným nárazem do stěn vozíku. Tato speciální vložka pro miminka je určena pro děti do deseti měsíců věku.

Pro starší děti je určena pohodlná sportovní sedačka. Ta má tvar jako běžná sportovní sedačka u kočárků. U některých modelů je sedačka zavěšená na rámu, u jiných je vyjímatelná a můžete jí vyprat. I tady jsou děti připoutány polstrovanými bezpečnostními pásy. K sedačce lze pro větší děti dokoupit oporu trupu a hlavy.

Kde všude je možné cyklovozíky používat?

Cyklovozíky můžete používat při sportovních aktivitách i jako pohodlný kočárek do města. Vyniká jednoduchým ovládáním jednou rukou a dá se snadno složit do kompaktního tvaru, proto nezabere žádné místo ani v tom nejmenším kufru auta. Pokud jedete na rodinnou dovolenou, nemusíte řešit, kam s běžným kočárkem.

Cyklovozíky jsou konstrukčně navrženy tak, aby zajistily maximální stabilitu při vašich sportovních aktivitách i na nezpevněném terénu. O to se stará extra nízko položené těžiště, dostatečně velký rozvor kol, velikost plášťů kola a odpružení.

Pro tyto sportovní aktivity je potřeba použít doplňkové vybavení, které je někdy potřeba dokoupit. Pro jízdu za kolem je třeba speciální tyč, kterou vozík uchytíte k ose zadního kola vašeho bicyklu. V našem obchodě můžete vybírat speciální sportovní sady, ve kterých získáte cyklovozík se sportovními doplňky za zvýhodněnou cenu.

Pro in-line či jogging je určen set, který obsahuje velké přední kolo. Tyčí je také vybaven trekingový set. Pro základní provoz je určen takzvaný kočárkový set, tedy dvě přední otočná malá kolečka. Pro běžecké lyžování potřebujete lyžařský set. Ten sestává z páru lyží, které instalujete na vozík místo kol, a z tažné tyče s pásem pro lyžaře.

Pro milovníky náročného sportu doporučujeme odpružené vozíky

Každý cyklovozík disponuje základním odpružením, podobným jako u sportovních kočárků. Pokud však plánujete vyběhnout na nejvyšší kopec, vyrazit na kole do míst, která nejsou až tak dobře přístupná, nebo chcete vyrazit na lyžovačku, pak doporučujeme pořídit speciálně odpružené cyklovozíky. Ty jsou určeny do terénu, kde nemusíte řešit kvalitu trasy. Sice jsou o něco dražší, ale díky listovým odpružením je maximálně regulována jakákoliv nerovnost. Regulace se provádí posunutím šroubu do příslušné polohy, která je vyznačena na tlumiči. Odpružení lze nastavit pro každé kolo zvlášť, to se hodí především u dvojmístného vozíku, když přepravujete děti s odlišnou hmotností.

Jaké parametry sledovat při výběru cyklovozíku

Hmotnost cyklovozíku

Pohotovostní hmotnost cyklovozíku je klíčová při samotném výběru. Určitě se vám bude lépe manévrovat s lehkým vozíkem. Lehké cyklovozíky nabízí například značka Cariot nebo Thule.

Úložný prostor

Každá maminka ví, že dítko na delších procházkách potřebuje svačinku, pití, náhradní oblečení, hygienické potřeby a mnoho dalšího. To všechno lze jednoduše umístit do zavazadlového prostoru, umístěném v zadní části. Praktické zapínání na zip či nýtek, poskytne ochranu uložených věcí před vlhkem i prachem. Vychytávku pak nabízí výrobce Cariot, který myslel na rozšíření zavazadlového prostoru externí kapsou, kterou lze umístit na střechu vozíku.

Uskladnění vozíku

Vozíky se dají jednoduše a rychle složit, není k tomu potřeba žádné nářadí. Zadní madlo a kola fungují na bajonetovém systému. Zmáčknutím tlačítka madlo i kola jednoduše sejmete. Zmáčknutím tlačítek po stranách vozík tlakem sklopíte. Kolečka je možné pouhým stisknutím sejmout a stejně snadné je i jejich nasazení.

Viditelnost a bezpečnost

Protože se s cyklovozíky budete pohybovat také na cyklostezkách nebo silnicích, musí ze zákona odpovídat bezpečnostním standardům. Proto by velikostně neměly přesahovat šířku 80 cm. Potah by měl být opatřen reflexními prvky a přídavným praporkem pro lepší viditelnost vozíku. Základní součástí sportovních dětských vozíků jsou odrazky. Vozíky můžete používat v létě i v zimě, jsou velmi dobře chráněné proti nepřízni počasí a to nepropustnou, voděodolnou vrstvou. Vozík lze překrýt integrovanou nepromokavou slídou, dítě je tak chráněno před chladem, vlhkem, deštěm. V létě díky moskytiéře je v bezpečí také před hmyzem. Některé typy mají slídu vybavenu sluneční clonou a UV filtrem.

Nejprodávanější cyklovozíky

Dětský vozík Thule Chariot Sport 1

Nejprodávanějším cyklovozíkem na českém trhu je jednoznačně Dětský vozík Thule Chariot Sport 1, který je určený pro každodenní procházky ve městě, pro běh i jako vozík za kolo. Thule Chariot Sport 1 je nejvýkonnější a nejvšestrannější multifunkční sportovní vozík Thule.

Výrobce myslel opravdu na všechno, pro pohodlí rodičů je možné například nastavit řídítka podle výšky a způsobu tlačení. Ovládání ruční brzdy je umístěné na středu madla a ruční brzda reaguje plynule, rychle a bezpečně i při běhu z kopce.

Teplotu uvnitř kabiny je možné upravovat bočními okny. Plně polstrovaná polohovatelná sedačka v kombinaci s váhově nastavitelným odpružením zabezpečí komfortní jízdu pro vaše dítě i v těžším terénu.

Vozík Thule Chariot Sport umožňuje snadné, rychlé a kompaktní složení, lze jej proto snadno přepravovat kdykoliv a kamkoliv. Úložný prostor lze snadno odejmout, aby nebylo nutné při sportovních aktivitách zkracovat krok. Vozík byl navržen tak, aby vynikal při jízdě na kole, běhu, procházkách i výletech na běžkách. Hmotnost 14 kg. Nosnost vozíku 34 kg. Složený vozík ( DxŠxV) 85,5x63x37,5cm. Výška řidítek 89-112 cm. Šířka průchodu 64,5cm. Výška sezení 68 cm. Šíře v úrovni ramen 39,5 cm. Velikost kol 20″.

Thule Chariot Sport 1 Midnight Black 2021

Dětský vozík Thule Chariot Lite 1

Tento designový cyklovozík můžete používat pro miminka od narození až pro děti do pěti let věku. Pokud patříte mezi aktivní rodiče, kteří žijí dynamický život a nechtějí slevit ze svých nároků ani narozením dítěte, dětský vozík Thule Chariot Lite 2 je pro vás ideální volbou.

Také nadchne milovníky atraktivního designu. Vybírat si tento vozík můžete hned z několika barevných provedení tak, aby dokonale splynul s vaším oblečením. Jednoduché přichycení dvou předních koleček umožní jízdu v parku, stylové větší kolečko promění tento dětský vozík v atraktivní tříkolku, která si poradí se všemi nástrahami velkoměsta a nenechá vás na holičkách ani na nezpevněném profilu trati v divoké přírodě.

Dětský vozík Thule Chariot Lite 1 lze použít nejen při jízdě za kolem, ale lze jej jednoduše upravit pro běžecký trénink, procházky v přírodě, výlety na běžkách, nebo jako standardní kočárek pro sedící děti. Je navržen tak, aby uchránil vaše děti před jakýmkoli nebezpečím.

Systém Thule VersaWing umožňuje rychlou a snadnou změnu mezi aktivitami bez ohledu na použitou soupravu. Abyste s vaším nejmenším byli maximálně chráněni i během sportovních aktivit v šeru nebo za zhoršených podmínek, vybaven je zadním světlem.

Dítě je během cesty chráněno před prachem, vodou i sluncem kvalitní voděodolnou textilií s ochrannou vrstvou UPF 50+. Síťka proti hmyzu chrání dítě od prachu v letních horkých dnech. Snadno nastavitelné odvětrávání optimalizuje proudění vzduchu a reguluje klima ve vozíku, odnímatelné úchytky nadzvedávají pláštěnku pro lepší proudění vzduchu. Hmotnostní limit: 34 kg. Rozměry složeného kočárku: 87 x 80 x 37.5 cm.

Thule Chariot Lite 1 Agave 2021

Dětský vozík Thule Chariot Sport 2

Dalším, velmi oblíbeným dětským sportovním vozíkem je model Thule Chariot Sport 2. Jedná se o nejvýkonnější a nejvšestrannější multifunkční sportovní vozík od švédského výrobce Thule. Vozík je konstrukčně navržený pro dvě děti.

Jízdu do strmého kopce vám zjednoduší nastavitelná řidítka, přesně podle výšky vaší postavy a způsobu tlačení. Velmi jednoduché je ovládání ruční brzdy. Ta je totiž plně k dispozici vždy, když je potřeba na středu madla. Ruční kotoučová brzda reaguje rychle a bezpečně.

Odepínatelná boční slídová okna zajišťují kvalitní větrání s minimem prašnosti i v letních teplotách. Plně polstrovaná polohovatelná sedačka v kombinaci s váhově nastavitelným odpružením zabezpečí komfortní jízdu pro vaše děti i v těžším terénu. Vozík Thule Chariot Sport umožňuje snadné, rychlé a kompaktní složení a lze jej proto snadno přepravovat.

V Thule vědí, kolik drobností vaše dítko na dlouhých výletech potřebuje, proto sportovní dětský vozík Thule Chariot Sport 2 je opatřen opravdu velkým úložným prostorem. Ten lze jednoduše odejmout, aby nebylo nutné při sportovních aktivitách zkracovat krok.

Vozík byl navržen tak, aby vynikal při jízdě na kole, běhu, procházkách i výletech na běžkách. Hmotnost 16 kg. Nosnost vozíku 45 kg. Složený vozík (D x Š x V) 85,5 x 76 x 37,5 cm. Výška řidítek 89-112 cm. Šířka průchodu 80 cm. Výška sezení 68 cm. Šíře v úrovni ramen 54 cm. Velikost kol 20″.

Thule Chariot Sport 2 Spectre Yellow 2021

Dětský vozík Thule Coaster XT

Dalším praktickým a stylovým dětským cyklovozíkem je například Thule Coaster. Tento sportovní vozík je odolný, bezpečný a pohodlný dětský vozík za kolo, který v cíli své cesty snadno proměníte v praktický kočárek. S vozíkem se dodává cyklistický a kočárkový set. Po odpojení od kola lze vozík snadno přestavit na vycházkovou verzi. Bezpečné upevnění vozíku ke kolu zajišťuje patentovaný závěs ezHitch společnosti Thule. Přední kolo, které se používá při procházkách, je možné uložit přímo na vozíku.

Thule Coaster XT + Stroll 2021 Blue

Dětský vozík Thule Chariot Cross 1

Jestliže si rádi vyběhnete na svou oblíbenou cyklostezku, nebo se rádi necháváte unášet krásou přírody, pak vám na sportovních aktivitách nic nebude bránit ani chvíle, kdy trávíte čas s vaším dítětem. Značka Thule představuje další výkonný a všestranný sportovní vozík, tentokrát s označením Chariot Cross 1.

Jedná se o všestranný vozík a kočárek pro běh a procházky, který nabízí pohodlí a flexibilitu pro rodiny s aktivním životním stylem. Vozík je navržen pro bezpečné sportovní aktivity, při kterých můžete znova a znova vylepšovat svůj výkon a to jak při cyklistice, procházkách, běhání a lyžování.

Obsahuje cyklistický a kočárkový set. Jistě oceníte i kompaktní složení, které je velmi jednoduché a můžete vzít vozík s sebou kamkoliv budete chtít. Nenadřete se ani při sklopení sedačky, které zvládnete provést hravě pouze jednou rukou a vytvoříte dítěti maximální pohodlí při jízdě.

Myšleno je zde především na pohodlí a bezpečí i těch nejmenších miminek. Vybaven je proto pohodlným polstrovaným sedadlem, které vám dovolí vyrazit i na delší projížďky a děti budou ve vozíku rádi a pohodlně sedět. O jednoduchou údržbu se postará snímatelné polstrování, které lze prát v pračce.

Navíc je vozík Chariot vybaven patentovaným systémem nastavitelného odpružení CAS. Tento systém umožňuje snadno a rychle bez použití nářadí nastavit tuhost pérování během krátkého okamžiku. Můžete tak rychle reagovat na změnu terénu.

Thule Chariot Cross 1 Majolica Blue 2021

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *